Nasze menu
Spacer
IL PATIO


Tu podaj tekst alternatywny

Potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy.
Wówczas były to płaskie chleby posmarowane oliwą,
czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.)
trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do
Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy
zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Tu podaj tekst alternatywny

Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy to
Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka
wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia).
Tamtejszy piekarz przygotował na jej cześć specjalną
potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami
były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące
narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś
jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej
wersji pizzy.

Tu podaj tekst alternatywny

Tyle właśnie makaronu zjada rocznie przeciętny Włoch,
co czyni ich mistrzami w spożywaniu tego produktu.
Polacy średnio zjadają 5 kg makaronu rocznie – powoduje
to, że znajdujemy się na 19 miejscu na świecie.

Tu podaj tekst alternatywny

Rukola, bo o niej mowa, zwana też rokiettą siewną została odkryta dopiero w latach 90. Wcześniej uznawana za chwast, we Włoszech rosnący dziko, porastający między innymi ruiny Pompei. Dzisiaj króluje na naszych talerzach. Smak ma zdecydowany. Jej ciemnozielone, nieduże, poszarpane liście kryją w sobie całe bogactwo wyrazistych nut smakowych – od goryczy i pieprzu poprzez chrzan, na orzechach kończąc.

Tu podaj tekst alternatywny

Parmezan ma nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, lecz także niezwykłe wartości odżywcze. 100 g sera spod Parmy organizm człowieka trawi 45 minut, podczas gdy 100 g sera żółtego lub 100 g mięsa – około czterech godzin. Parmezan zaleca się na przykład małym dzieciom oraz ludziom ze schorzeniami układu trawiennego: zawiera aż 17% aminokwasów, które w ogóle nie wymagają trawienia.100 g parmezanu ma tyle białka, ile 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.

Tu podaj tekst alternatywny

Prosciutto di Parma, czyli szynka parmeńska wytwarzana jest z udźca wieprzowego specjalnie wyhodowanych świń. Swój delikatny i słodkawy smak zawdzięcza specyficznemu procesowi produkcji - obsuszaniu i dojrzewaniu na świeżym powietrzu w odpowiednim klimacie okolic Parmy przez okres 12 miesięcy. Cechuje ją wyborny zapach i bogactwo składników odżywczych, przy jednoczesnym zachowaniu niskokaloryczności i małej zawartości tłuszczu. Jest lekkostrawna, zdrowa i pozytywnie wpływa na metabolizm. Oryginalną szynkę, która może pochodzić jedynie z Parmy poznajemy po znaku kontroli pochodzenia oraz symbolu korony z literkami CPP.